Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoningen

Beschrijving

Burgerhuizen uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, opgevat als enkelhuizen van twee, soms drie traveeën en doorgaans drie volwaardige bouwlagen onder een zadeldak. Door middel van witte baksteen, picturaal uitgewerkte lijstgevels veelal eenvoudig gedecoreerd en voorzien van een hoge arduinen plint en smeedijzeren balkons. Nummers 200-202 zijn duidelijk beïnvloed door de art deco, met geometrische baksteenmotieven, balkons in giet- (nummer 200) en smeedijzer (nummer 202) en een rijk afgewerkte kroonlijst. Recente wijzigingen: garagepoort (nummer 198), dakkapellen (nummer 200), vervanging van kroonlijst (nummers 184, 186, 192, 194) en schrijnwerk (nummers 190, 196, 202, 204).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie