erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
72575
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72575

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eind 19de-eeuws neoclassicistisch herenhuis van vijf traveeën, twee bouwlagen en een mezzanino onder een pannen zadeldak, met een eenvoudige bepleisterde lijstgevel die in zijn oorspronkelijke vorm bestond uit drie traveeën en een koetspoort die vermoedelijk na 1902 overbouwd werd naar het voorbeeld van de rechtertraveeën. Typisch neoclassicistisch zijn het schrijnwerk van de deur, het op gegroefde voluutconsoles rustend balkon met sierlijk uitgewerkte gietijzeren balustrade, de cordons, de verdiepte spiegels tussen door leeuwenkoppen bedekte steigergaten en de kroonlijst op klossen. Voorts hardstenen plint en dito omlijsting rond deur en rechthoekige vensters op de gelijkvloerse verdieping en licht getoogde en beluikte vensters erboven. De garagepoort met insteekverdieping werd in de jaren 1950 toegevoegd.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 64044 (bouwvergunning 27.03.1902).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72575 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.