erfgoedobject

Bescheiden burgerhuis

bouwkundig element
ID: 72576   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72576

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bescheiden burgerhuis, in 1903 naar ontwerp van G. Decock opgetrokken en opgevat als een enkelhuis van twee travee├źn en twee bouwlagen onder een leien mansardedak met een als tuitgevel uitgewerkt dakvenster dat voorzien is van schouderstukken en een topstuk waarop een windvaan prijkt. Bezette lijstgevel met hardstenen plint en neoclassicistische decoratie, meer bepaald de met Franse voegen gecementeerde begane grond, de spiegel boven de oorspronkelijke deur met bovenlicht, de steekboogvensters in geriemde omlijstingen onder een hoofdgestel, boven het venster met Frans balkon bekroond door een fronton, en de kroonlijst op sierlijk uitgewerkte modillons.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 64957 (bouwvergunning 19.02.1903).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Bescheiden burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72576 (Geraadpleegd op 09-07-2020)