erfgoedobject

Ensemble van burgerhuizen

bouwkundig element
ID: 72578   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72578

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee gespiegelde enkelhuizen, als ensemble van burgerwoningen in 1903 en waarschijnlijk naar ontwerp van G. Decock gebouwd, met een lijstgevel van tweeënhalve bouwlaag die verticaal geleed wordt door een verhoogd middenrisaliet met tuitgevel en getrapt topstuk dat "1903" gedateerd is en bekroond door een windvaan. De symmetrische en neoclassicistische gevel, gecementeerd met imitatie-metselwerk en platte banden, wordt gekenmerkt door de hoge hardstenen plint van het souterrain, de rechthoekige deuren in hardstenen omlijsting met dubbel bovenlicht, de op voluutconsoles rustende balkons met sierlijke gietijzeren balustrade, de tand- en kroonlijst op klossen en de in geriemde omlijsting gevatte vensters in de tweede bouwlaag met frontons, ondersteund door voluutconsooltjes in de buitenste traveeën en gebroken door een obelisk in het middenrisaliet. Heden deels geschilderde gevel en nog origineel schrijnwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 64414 (bouwvergunning 31.07.1902).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Ensemble van burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72578 (Geraadpleegd op 09-07-2020)