erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72579
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72579

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Naar plannen van architect P. Stevens in 1951 opgetrokken breedhuis bestaande uit drie bouwlagen onder een houten kroonlijst en drie door gevelhoge bakstenen muurpijlers van elkaar onderscheiden traveeën. De centrale inkomdeur met kunststenen omlijsting leidt naar een centrale trapzaal die de traditionele opeenvolging van kamers in de planopbouw doorbreekt. Op de begane grond liggen de dienstruimtes aan de straatzijde en de leefruimtes aan de tuinzijde. De grote vensteropeningen op de verdiepingen zijn alle uitgewerkt als Franse balkons met een metalen balustrade en worden volledig gevat in een kunststenen omkadering die aanzet op de hardstenen plint. Tweedelige houten raamkaders met horizontale roedeverdeling.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 108952 (bouwvergergunning 12.07.1951).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72579 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.