erfgoedobject

Burgerwoning

bouwkundig element
ID
72582
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72582

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerwoning uit 1941 naar plannen van architect L. Dierickx met een lijstgevel van drie bouwlagen, opgetrokken in okergele baksteen met geaccentueerde lintvoegen op een hardstenen plint en onder een plat dak. Op de begane grond een smalle deur- en brede venstertravee met grote glaspartijen en afgeronde opstanden onder een doorlopende gevelbrede kunststenen latei. In de bovenbouw is het gevelvlak licht gebombeerd en bevat een grote driedelige vensterpartij met doorlopende onder- en bovendorpels en afgeronde dagkanten. Het geheel is gevat tussen twee dubbelhoge pilasters in baksteen met eveneens afgeronde hoeken en afgedekt met een hardstenen deksteen. De rechthoekige deur- en vensteropeningen bevatten houten schrijnwerk met grote glasvlakken; de inkomdeur is versierd met een decoratief diefijzer.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 101116 (bouwvergunning 13.03.1941).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72582 (Geraadpleegd op )