erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 72583   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72583

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Rijwoning met modernistische inslag bestaande uit drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, naar een ontwerp van architect G. Decock uit 1935. De lijstgevel, opgebouwd uit rode baksteen in halfsteens verband en licht terugspringend voegwerk op een hardstenen plint heeft centraal een sterk verheven driezijdige erkeruitbouw in de tweede bouwlaag onder een balkon met buisreling in de derde. De reliƫfwerking van de gevelopstand wordt geaccentueerd door de profilering van de kunststenen muurbanden van de erker en de balkonbalustrade. In de grote rechthoekige vensterpartijen zit houten schrijnwerk met een horizontale roedeverdeling; de houten inkomdeur met geometrisch smeedwerk zit in een getrapte portiek onder een licht verheven latei. Vernieuwde kroonlijst.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 95820 (bouwvergunning 18.09.1935).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72583 (Geraadpleegd op 09-07-2020)