erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72583
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72583

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Rijwoning met modernistische inslag bestaande uit drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, naar een ontwerp van architect G. Decock uit 1935. De lijstgevel, opgebouwd uit rode baksteen in halfsteens verband en licht terugspringend voegwerk op een hardstenen plint heeft centraal een sterk verheven driezijdige erkeruitbouw in de tweede bouwlaag onder een balkon met buisreling in de derde. De reliëfwerking van de gevelopstand wordt geaccentueerd door de profilering van de kunststenen muurbanden van de erker en de balkonbalustrade. In de grote rechthoekige vensterpartijen zit houten schrijnwerk met een horizontale roedeverdeling; de houten inkomdeur met geometrisch smeedwerk zit in een getrapte portiek onder een licht verheven latei. Vernieuwde kroonlijst.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 95820 (bouwvergunning 18.09.1935).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72583 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.