Onderwijsgebouw en stadswoning

Beschrijving

Restanten van twee in oorsprong ruimere panden, enerzijds een 17de-eeuws huis in traditionele bak- en zandsteenstijl dat de hoek met het Hogeschoolplein vormde en de studentenresidentie was bij het voormalig Standonckcollege, en anderzijds een pand met 19de-eeuwse gevel en oudere kern met vermoedelijk resten van de "Schole van Grammatica" bij de voormalige pedagogie "Het Varken" (Hogeschoolplein). Van de 17de-eeuwse gevel, in de eerste vier traveeën, getuigen de sporen van kruis-, klooster- en bolkozijnen, de gedeeltelijk bewaarde hoekkettingen, de steigergaten en het gepunt dakvenster met top- en schouderstukken. Omwille van de bestemming als horeca-zaak werd recent in de vierde travee een toegangsdeur ingevoegd, en kreeg het restaurant op de verdieping een aparte ingang in het 19de-eeuwse gedeelte van de gevel. In het interieur bleven de 17de-eeuwse moer- en kinderbalkstructuur met sloffen en een gedeelte van de troggewelfjes bewaard.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie