erfgoedobject

Onderwijsgebouw en stadswoning

bouwkundig element
ID
72591
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72591

Juridische gevolgen

Beschrijving

Restanten van twee in oorsprong ruimere panden, enerzijds een 17de-eeuws huis in traditionele bak- en zandsteenstijl dat de hoek met het Hogeschoolplein vormde en de studentenresidentie was bij het voormalig Standonckcollege, en anderzijds een pand met 19de-eeuwse gevel en oudere kern met vermoedelijk resten van de "Schole van Grammatica" bij de voormalige pedagogie "Het Varken" (Hogeschoolplein). Van de 17de-eeuwse gevel, in de eerste vier traveeën, getuigen de sporen van kruis-, klooster- en bolkozijnen, de gedeeltelijk bewaarde hoekkettingen, de steigergaten en het gepunt dakvenster met top- en schouderstukken. Omwille van de bestemming als horeca-zaak werd recent in de vierde travee een toegangsdeur ingevoegd, en kreeg het restaurant op de verdieping een aparte ingang in het 19de-eeuwse gedeelte van de gevel. In het interieur bleven de 17de-eeuwse moer- en kinderbalkstructuur met sloffen en een gedeelte van de troggewelfjes bewaard.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Onderwijsgebouw en stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72591 (Geraadpleegd op )