Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerwoningen

Beschrijving

Twee in spiegelbeeldschema opgestelde woningen van twee traveeën en drie bouwlagen opgetrokken in 1924 in art decostijl naar een ontwerp van de Brusselse architect C. De Wys. Beide gevels vertonen een harmonieus spel van verticale en horizontale lijnen.

De begane grond wordt bovenaan afgeboord door een doorlopende hardstenen druiplijst die een rechthoekig balkon in de venstertravee en een luifel boven de inkomdeur, beide op versierde kunststenen consoles, met elkaar verbindt. Verder duiden muurbanden in similibepleistering ter hoogte van de vensterdorpels op de verdiepingsovergangen. Vanaf de tweede bouwlaag lijnen gekoppelde bakstenen lisenen op een kraagsteentje en uitlopend in een versierd kunststenen kapiteel, de venstertravee met in- en uitspringende gevelvlakken, af. De grote rechthoekige deur- en vensteropeningen hebben afgeronde hoeken en lateien in baksteen met simili aanzet- en sluitstenen. In nummer 6 origineel schrijnwerk.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 83434 (bouwvergunning 28.03.1924).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie