erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
72605
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72605

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerwoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee burgerhuizen met art nouveau inslag opgetrokken in het begin van de 20ste eeuw, met sobere lijstgevels van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak en afgelijnd door een houten kroonlijst. Een verhoogde begane grond met rechthoekige vensteropening uitgewerkt als Frans balkon met smeedwerk-balustrade, zorgt voor een verspringende travee-indeling en dus een asymmetrische gevelopstand.

Versieringen met witte bakstenen voor onder meer horizontale muurbanden en ontlastingsbogen hogen het rode baksteenmetselwerk. In het nummer 5 een hoger opgetrokken venstertravee uitlopend op een puntgeveltje met rondboogvenster in een verdiept muurvlak, een balkon op rechthoekig grondplan en hoefijzerbogen voor het souterrain en het bovenlicht van de inkomdeur; in het nummer 7 rechthoekige of getoogde vensteropeningen en halfrond balkon met gebombeerde smeedwerk-balustrade in de tweede bouwlaag. Origineel schrijnwerk (nummer 5) en kroonlijst.

  • Stadsrachief Leuven, Modern Archief, dossier 72281 (bouwvergunning 15.12.1910).
  • DUPONT T. 1995: Art Nouveau in Leuven, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Katholieke Universiteit Leuven, 18.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72605 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.