erfgoedobject

Burgerhuis in art nouveau

bouwkundig element
ID
72606
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72606

Juridische gevolgen

Beschrijving

Volgens de plannen van de Leuvense architect O. Devos in 1914 opgetrokken art nouveau burgerwoning met een traditionele opstand van een smalle deur- en brede venstertravee en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De venstertravee wordt vanaf de tot borstweringshoogte opgetrokken plint van blauwe hardsteen afgelijnd door twee licht verheven bakstenen pilasters.

Horizontaal wordt de gevel verder geleed door een doorlopende lekdrempel ter hoogte van het rechthoekige balkon op consoles en onder de kroonlijst - alles in blauwe steen - en door muurbanden in witte baksteen. De gevel bevat gevarieerde vensteropeningen: op de begane grond hoefijzer-, op de eerste verdieping korf- en op de tweede verdieping rondbogen, versierd met blauwe of witte natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Het houten schrijnwerk bevat telkens verschillende roedeverdelingen in de vaste bovenlichten. De houten kroonlijst op versierde modillons werd echter verwijderd.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1025 (bouwvergunning 15.06.1914).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in art nouveau [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72606 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.