Burgerhuis in art nouveau

Beschrijving

Volgens de plannen van de Leuvense architect O. Devos in 1914 opgetrokken art nouveau burgerwoning met een traditionele opstand van een smalle deur- en brede venstertravee en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De venstertravee wordt vanaf de tot borstweringshoogte opgetrokken plint van blauwe hardsteen afgelijnd door twee licht verheven bakstenen pilasters.

Horizontaal wordt de gevel verder geleed door een doorlopende lekdrempel ter hoogte van het rechthoekige balkon op consoles en onder de kroonlijst - alles in blauwe steen - en door muurbanden in witte baksteen. De gevel bevat gevarieerde vensteropeningen: op de begane grond hoefijzer-, op de eerste verdieping korf- en op de tweede verdieping rondbogen, versierd met blauwe of witte natuurstenen aanzet- en sluitstenen. Het houten schrijnwerk bevat telkens verschillende roedeverdelingen in de vaste bovenlichten. De houten kroonlijst op versierde modillons werd echter verwijderd.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 1025 (bouwvergunning 15.06.1914).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie