Tweegezinswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweegezinswoning

Beschrijving

In spiegelbeeldschema opgetrokken dubbelwoonst ontworpen door architect A. Stevens in 1911. De rood bakstenen gevel van telkens twee traveeën en drie bouwlagen op een hoge blauwe steen plint en onder een pannen zadeldak met houten kroonlijst op klossen, wordt versierd met witte en gesinterde bakstenen muurbanden en bogen.

p>De brede venstertravee, licht verdiept, met negblokken op de hoeken, bevat in de eerste en tweede bouwlaag grote rechthoekige vensteropeningen en hardstenen balkon met sober smeedwerk gedragen door een metalen latei op hardstenen consoles, en in de derde telkens twee rondboogvensters gescheiden door een bakstenen pijler op een versierde kraagsteen.

Beide deurtraveeën worden gekoppeld door de rechthoekige inkomdeur, geflankeerd door een gesculpteerde hardstenen pijler en een smal venstertje met hekwerk en uitlopend in een groot rondboog bovenlicht, evenals de rondboogvensters in het licht verdiept gevelvlak van de derde bouwlaag, af te werken met een omvattende korfboog.

Opvallend is ook de spitsbogige afwerking van de rondbogige rollagen. Het oorspronkelijke schrijnwerk bevat gekleurde beglazing in de met houten roeden verdeelde bovenlichten.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 72357 (bouwvergunning 12.01.1911).
  • DUPONT T. 1995: Art Nouveau in Leuven, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Leuven, 18.