erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 72608   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72608

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Groot burgerhuis met art nouveau inslag, in het begin van de 20ste eeuw gebouwd naar een ontwerp van architect G. Sterckx en bestaande uit twee traveeën en drie bouwlagen, onder een pannen zadeldak met recentere dakverdieping.

In de brede venstertravee: een hoge onderbouw met souterrain, bekleed met een parement uit blauwe steen, waarboven een verhoogde begane grond met segmentboogvenster en Frans balkon, in de tweede bouwlaag een balkon op zware consoles en met een gebombeerd smeedijzeren balustrade en een rondbogig deurvenster opgedeeld door hardstenen kolommen die twee boogstenen dragen.

In de deurtravee, boven de rondbogige toegangsdeur, worden de vensterpartijen gevat tussen twee bakstenen lisenen die onder de kroonlijst rechts uitlopen en een bak- en blauwstenen boogjesfries. Origineel schrijn- en smeedwerk en kroonlijst op modillons.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72608 (Geraadpleegd op 25-09-2020)