Reeks arbeiderswoningen

Beschrijving

Reeks van vier in spiegelbeeldschema opgetrokken arbeiderswoningen als variatie op het type ontwerp van architect T. Van Dormael en gebouwd in opdracht van het Weldadigheidsbureau in het begin van de 20ste eeuw (zie De Bayostraat).

Eclectische lijstgevels van telkens twee traveeën en drie bouwlagen met verspringende travee-indeling, rechthoekige en getoogde deur- en vensteropeningen, onder pannen zadeldaken en afgelijnd door een decoratieve houten kroonlijst. Verdiepte borstweringen afgeboord met negblokken accentueren de traveedeling, horizontale banden in witte en ontlastingsbogen in blauwgroen geglazuurde baksteen versieren de rood bakstenen muurvlakken.

Nummers 29 en 35 hebben een verhoogd en vanaf de tweede bouwlaag op twee pilasters steunend verheven gevelvlak, daarmee het begin en het einde van de rij markerend, uitlopend in een halfronde topgevel, met centraal een tudorbogig ontlastingssysteem van het mezzaninovenster, en bekroond door een windijzer.

Origineel houten schrijnwerk in nummer 31, deur met smeedwerk in nummers 29, 31 en 35, kroonlijst in nummers 31, 33 en 35.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie