erfgoedobject

Modernistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
72615
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72615

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistisch burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Modernistische rijwoning met een lijstgevel van drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, opgetrokken uit oranjegele baksteen in halfsteens verband met terugliggende lintvoeg boven een tot borstweringshoogte gebrachte hardstenen plint en afgelijnd door een ver uitstekende houten kroonlijst met decoratieve afwerking.

Het ontwerp van architect L. Janssens uit 1934 toont een subtiel spel van in- en uitspringende gevelvakken en horizontale lijnen. De rechthoekige deur- en vensteropeningen bevinden zich alle in verdiepte nissen die zelf door een verheven gevelvlak worden omkaderd. Bakstenen rollaag boven- en hardstenen onderdorpels lopen door over het gehele gevelvlak. Het horizontale ritme wordt versterkt door de roedeverdelingen van de driedelige vensterpartijen op de verdiepingen en van het bovenlicht van het guillotineraam op de begane grond.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 93987 (bouwvergunning 01.05.1934).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Modernistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72615 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.