erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72616
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72616

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Naar een ontwerp van architect F. Baeb uit 1935 in bruingele baksteen opgetrokken burgerwoning van drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, met vernieuwde dakgoot.

De lijstgevel met naar boven in hoogte verminderde vensteropeningen heeft een licht terugwijkende linker penant waardoor de borstweringen, begrepen tussen doorlopende lateien in similibepleistering en de dito hardstenen dorpels, verheven lijken uitgevoerd. De plint in blauwe steen wordt ter hoogte van de verspringing verhoogd tot borstweringshoogte en is doorgetrokken in de schuin verdiepte portiek.

Ruw uitgevoerde similibepleistering bekleed verder ook de kolommen die venster- en deurpartijen afboorden en loopt ter hoogte van de lateien over het rechtse geveldeel door. Origineel schrijnwerk van deur- en vensters (guillotineramen).

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 95107 (bouwvergunning 09.03.1935).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72616 (Geraadpleegd op )