erfgoedobject

Eclectische burgerwoning

bouwkundig element
ID
72619
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72619

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ontworpen door architect J. Vingeroedt en op een gevelsteen boven de deur gedateerd 1890, ruime eclectische burgerwoning van het dubbelhuistype, drie bouwlagen en vier traveeën; in 1905 verhoogd met een mansardeverdieping. De gevel, geconcipieerd met een predominante neo-Vlaamserenaissance-inslag en opgetrokken uit baksteen met ruime verwerking van blauwe hardsteen, onderscheidt zich door het verticale en horizontale lijnenspel van de vensterrisalieten, de sokkel met getraliede tweedelige keldergaten, het rastervormig decor van speklagen en vensteromlijstingen, de tot omlopende waterlijsten doorgetrokken lekdrempels en de aflijning door deels het oorspronkelijke hoofdgestel en de latere kroonlijst met consoles. Nog bewaard oorspronkelijk schrijnwerk in de rechthoekige deur en vensters met tussendorpel, karakteristiek decor met onder meer gekloste druiplijsten en lateien, wortel- en schijfmotieven, sierlijke muurankers en verfijnd ijzeren hekwerk in de Frans balkons vóór de deurvensters.

Sobere, deels aangepaste bakstenen achtergevel met gedifferentieerde venstervormen op verspringende niveauhoogte en sinds 1905 op de begane grond met aanbouw van een veranda.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 50308 (bouwvergunning 30.12.1889); dossier 66943 (bouwvergunning 10.04.1905).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectische burgerwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72619 (Geraadpleegd op )