Eclectische burgerwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische burgerwoning

Beschrijving

Ontworpen door architect J. Vingeroedt en op een gevelsteen boven de deur gedateerd 1890, ruime eclectische burgerwoning van het dubbelhuistype, drie bouwlagen en vier traveeën; in 1905 verhoogd met een mansardeverdieping. De gevel, geconcipieerd met een predominante neo-Vlaamserenaissance-inslag en opgetrokken uit baksteen met ruime verwerking van blauwe hardsteen, onderscheidt zich door het verticale en horizontale lijnenspel van de vensterrisalieten, de sokkel met getraliede tweedelige keldergaten, het rastervormig decor van speklagen en vensteromlijstingen, de tot omlopende waterlijsten doorgetrokken lekdrempels en de aflijning door deels het oorspronkelijke hoofdgestel en de latere kroonlijst met consoles. Nog bewaard oorspronkelijk schrijnwerk in de rechthoekige deur en vensters met tussendorpel, karakteristiek decor met onder meer gekloste druiplijsten en lateien, wortel- en schijfmotieven, sierlijke muurankers en verfijnd ijzeren hekwerk in de Frans balkons vóór de deurvensters.

Sobere, deels aangepaste bakstenen achtergevel met gedifferentieerde venstervormen op verspringende niveauhoogte en sinds 1905 op de begane grond met aanbouw van een veranda.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie