erfgoedobject

Burgerwoning

bouwkundig element
ID
72621
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72621

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

Burgerwoning, waarvoor een licht afwijkend gevelontwerp van 1881 op naam staat van architect A. Eul. Van het type enkelhuis met drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak, vertoont de deels met arduin en deels met bepleistering bezette voorgevel een verrijkte neoclassicistische uitwerking. Opvallende belijning door cordons, doorgetrokken lekdrempels, en op de eerste twee bouwlagen door vlakke bossage en imitatievoegen. Deur- en vensteropeningen zijn rechthoekig beneden, getoogd in de bovenbouw en voorzien van verbonden omlijstingen met entablement en een geprononceerd bel-etagebalkon. Verder karakteristieke ornamenten, onder meer schijf- en festoenmotieven, en een beëindiging met decoratief fries en kroon- met tandlijst op consoles. Nog behouden oorspronkelijk schrijn- en ijzerwerk. Sobere bakstenen achtergevel met verspringende niveau-indeling en uitgebouwde annexen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 37682 (bouwvergunning 27.06.1881).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72621 (Geraadpleegd op )