erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
72623
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72623

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

Enkelhuis ontworpen in 1938 door architect L. Spéder (Brussel) in een 18de-eeuwse Frans geïnspireerde bouwtrant, met twee bouwlagen onder een pseudo-mandardedak met dakvensters. Opgetrokken uit baksteen met verwerking van witte natuursteen en blauwe hardsteen. Brede vensterpartij uitgebouwd als een erker op de bovenverdieping en verhoogd met een rijk omlijst deurvenster onder frontonbekroning met bolornament. Omlijste gedoogde deur en vensters en rechthoekige garagepoort van bij oorsprong, alle met nog behouden schrijn- en ijzerwerk; vóór de deurvensters decoratieve balkonleuningen. Bepleisterde achtergevel met volume-uitsprong, terras met tijdstyperende buisleuning en terugwijking ter hoogte van de dakverdieping.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 99349 (bouwvergunning 04.10.1938).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72623 (Geraadpleegd op )