erfgoedobject

Herenhuis Boine

bouwkundig element
ID
72624
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72624

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Boine
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Boine
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig "herenhuis Boine", opgetrokken in 1864. Vanaf 1902 eigendom van het Paridaensinstituut (Pater Damiaanplein nummer 9), dat er tot 1906 een fröbelschool in onderbracht. Van 1915 tot 1930 fungeerde het als stedelijk muziekconservatorium, waarvoor de Stad het pand in 1922 aankocht. Volgens archiefgegevens in 1974 betrokken door de Katholieke Universiteit Leuven.

Ruim pand in neoclassicistische stijl, van drie bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak: in oorsprong met enkelhuisopstand (zie zichtbare aanpassingen), sinds 1974 met toegang in het midden. Heden ontpleisterde bakstenen lijstgevel met een strak voorkomen: arduinen plint met verluchtingsroosters, vlakke omlijstingen voor de rechthoekige deur en vensters die beluikt zijn op de begane grond, doorgetrokken lekdrempels op de tweede bouwlaag en tijdstyperende ijzeren vensterleuningen op de derde. Beëindiging door houten kroonlijst op klossen. Sobere bakstenen achtergevel met getoogde openingen. Links van de deur, een herdenkingsplaat ter ere van de weggevoerden en onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 123712/7606 (bouwvergunning 14.03.1974).
  • LAHAYE V., VAN NIEUWERBURGH H., Muziek te Leuven, in L.G.B.-krant 1/1, Document 57, Leuven, 1986, p. 19.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven weleer. De Nieuwe Bovenstad: tussen "Statiestraat" en Tiensevest, deel 2, Leuven, 1986, figuur 64a.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis Boine [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72624 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.