erfgoedobject

Hoekbebouwing

bouwkundig element
ID
72649
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72649

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekbebouwing
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekbebouwing
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Typerend afgeschuinde hoekbebouwing met de Ravenstraat en de Maria-Theresiastraat. Nummer 32-34 werd vergund in 1885: twee bouwlagen in totaal vier traveeën onder een zadeldak en handelsfunctie op de begane grond. Met schijnvoegen bepleisterde gevel met getoogde bovenvensters in omlijsting met festoensleutel en voorzien van een panelendecor op de borstweringen en in het fries. Aangepaste gelijkvloerse verdieping, recent mansardedak en linker annex heden hoger opgetrokken. Nummer 81-83, drie bouwlagen en drie op twee traveeën onder zadeldak, is te dateren in de periode 1835-1850. Heden met gecementeerde bovenbouw en sinds 1941 met aangepaste begane grond met ceramiekbezetting en gebogen luifel boven de terugwijkende winkeldeur in de hoektravee.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 43344 (bouwvergunning 26.02.1885); dossier 101264 (bouwvergunning 02.05.1941).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekbebouwing [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72649 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.