erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
72663
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72663

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hersteld of ten dele herbouwd(?) na de teisteringen van de Eerste Wereldoorlog, wordt dit eclectische pand gemarkeerd door het vrijwel uitsluitend gebruik van witte natuursteen voor de gevelbekleding en door zijn verticaal en horizontaal gearticuleerde opstand met een gemengde barok en klassiek geïnspireerde vormgeving. Namelijk door de hoge belijnde pilasters waarbinnen de nu aangepaste winkelpui en de entresol onder booglijst zijn gevat, de overhoekse begrenzingen van de bovenste verdieping, verder door de pilaster- en de nadrukkelijke cordongeleding, de balustrades van bovenvensters en balkon voor het geaccentueerde middenvenster met fronton en, ten slotte, door de halsvormige bekroning met voluutafwerking. De vensters behielden nog hun oorspronkelijke roedeverdeling.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72663 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.