Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Markgravelei en Van Trierstraat, gebouwd in opdracht van de bakker Constant Polfliet-Vervoort, naar een ontwerp door de architect Frans Van Ballaer uit 1881. Tot het bouwproject behoorde een aanpalend burgerhuis van drie traveeën (voorheen Markgravelei 53), dat in 1969 werd gesloopt voor een nieuwbouwflat. Behorend tot de vroegste realisaties van Van Ballaer, is het hoekcomplex representatief voor de conventionele neoclassicistische architectuur, die in de tweede helft van de 19de eeuw de doorsnee bebouwing van de Markgravelei uitmaakte. De architect was in Antwerpen actief van omstreeks 1880 tot aan de Eerste Wereldoorlog, maar lijkt weinig productief te zijn geweest. Omstreeks de eeuwwisseling liet hij zich opmerken met ontwerpen in art-nouveaustijl.

Het afgeschuinde hoekhuis met de Van Trierstraat, telt drie bouwlagen en zes traveeën onder een zadeldak (pannen). De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen, lisenen en een arduinen plint, is vandaag op het stucdecor na gedecapeerd. Belijnd door de puilijst en de houten kroonlijst, is de compositie opgebouwd uit regelmatige registers van rechthoekige vensters met geriemde omlijstingen, doorgetrokken lekdrempels en onderdorpels. De klemtoon ligt op het hoekrisaliet, dat wordt gemarkeerd door een rondboogdeur met middenkalf, een balkon met een ijzeren borstwering tussen postamenten, en een driehoekig fronton op consoles. Verder ritmeert een middenrisaliet met tweelichten de gevelzijde aan de Van Trierstraat. Het hout schrijnwerk van de winkelpui is verwijderd, en ook de vensters zijn vernieuwd.

Behalve de winkel op de begane grond, omvatte het gebouw woonruimte voor de uitbater, of wellicht ook huurkwartieren.