erfgoedobject

Smal woonwinkelhuis

bouwkundig element
ID
72673
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72673

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Smal woonwinkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Smal woonwinkelhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Volgens de bouwvergunning van 1921 heropgebouwd als een smal winkel-woonpand met twee traveeën en drie bouwlagen + entresol, naar het ontwerp van architect (F.?) Lefever.

De lijstgevel onderscheidt zich door zijn stilistische combinatie van classicerende barok- en Lodewijk XVI-invloeden en door zijn opvallend contrastrijk materiaalgebruik. Een hoge, met blauwe hardsteen beklede en geboste gevelpartij omvat de winkelpui binnen een pilasterbegrenzing en de entresolvensters binnen een korfbogige spaarnis. In de bovenbouw, getypeerd door de overvloedige verwerking van witte natuursteen tegen een rood bakstenen achtergrond, wordt het horizontaal en verticaal lijnenspel gedomineerd door de kolossale Ionische hoekpilasters, waarbinnen gekoppelde omlijste rechthoekige deurvensters - heden met verdwenen balkonleuning - en aansluitend de dito rondboogvensters zijn gevat. Als aflijning van het geheel een klassieke houten kroonlijst en een halsvormige topconstructie met dakvenster.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79804 (bouwvergunning 02.05.1921).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Smal woonwinkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72673 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.