erfgoedobject

Wederopbouwburgerhuis

bouwkundig element
ID
72679
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72679

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwburgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrij imposant wederopbouwpand dat volgens de vergunning van 1920 naar ontwerp van architect G. Decock (zie ook de inscriptie op de rechterpilaster) werd opgetrokken als advocatenkantoor en privé-woning, oorspronkelijk met enkelhuisopstand. Drie bouwlagen en vier traveeën - waaronder een bredere poorttravee - onder mansardebedaking.

Het rijk opgevatte gevelfront, bekleed met natuursteen, getuigt van een geïnterpreteerde Franse 18de-eeuwse vormgeving en detaillering, met predominante Lodewijk XVI-invloeden. Vooreerst in de compositie: boven een horizontaal belijnde benedenbouw - waarin de later ingebrachte winkelpui - een verticaliserende bovenbouw met risalietvormende vensterpartij, geleed door kolossale pilasters en nadrukkelijk geaccentueerd door een rechthoekige erker onder balkon met ijzeren ajour. Verder in de uitgesproken ornamentiek met typische bladwerk- en chûtemotieven, festoenen, lamberkijnen en acanthusbladconsoles en in de bekroning door oculusvormige en rechthoekige dakvensters in voluutomlijsting, onder een boogfronton met siervazen. Opvallend is ook de sculpturale versiering van de rondboogpoort met vrouwenhoofd tussen guirlandedecor.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79.695 (bouwvergunning 27.08.1920).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wederopbouwburgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72679 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.