erfgoedobject

Handelspand

bouwkundig element
ID
72681
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72681

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelspand
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

In opdracht van de boekbinderij en drukkerij W. Haak (eertijds gevestigd in de Standonckstraat) naar ontwerp van architect L. Corthouts gebouwd in 1920-1921, met boekhandel en atelier op de begane grond en woonfunctie op de bovenverdiepingen. Wederopbouwarchitectuur in baksteen met verwerking van natuursteen, gekenmerkt door een uitgesproken inbreng van eigentijdse elementen, aanleunend bij de art deco. Lisenengevel met opwaarts versmallende vensterordonnantie - opeenvolgend drielichten, vierkante en rechthoekige vensters -, gestileerde motieven voor de omlijstingen en bekroningen en een gevelaflijning door een getrapt fries en karakteristiek uitgewerkt hoofdgestel. Beglaasde erkers onder sierlijke balkonleuningen markeerden voorheen de vensterpartijen. Winkelpui gemoderniseerd.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79939 (bouwvergunning 20.09.1920).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Handelspand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72681 (Geraadpleegd op )