erfgoedobject

Burgerwoningen

bouwkundig element
ID: 72683   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72683

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerwoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan
    Deze bescherming is geldig sinds 04-06-2015

Beschrijving

Volgens de bouwvergunningen van 1921 opgetrokken als twee burgerwoningen met enkelhuisopstand, beide ontworpen door architect G. Decock. Gevels in wederopbouwstijl, voorzien van een parement van witte natuursteen.

Nummer 50 vertoont een predominante classicistisch geĆÆnspireerde vormgeving met getoogde bovenvensters in een vlakke omlijsting - in gebogen erkervormig uitbouw op de tweede bouwlaag - of rechthoekige in een geriemde omlijsting - in de centrale travee met frontonbekroning -, een attiekvormige beĆ«indiging gecombineerd met een pseudofronton. Verder ook toepassing van karakteristieke ornamenten als schijfmotieven op de sluitstenen en een bekronende siervaas.

Nummer 52 refereert qua vormentaal en decor aan de laatbarokke bouwtrant: een halsgevel geleed door geringde kolossale pilasters, met gevarieerde venstervormen in een vlakke omlijsting - de bel-etage gemarkeerd door een centrale rechthoekige erker -, typerende balusterleuningen en ornamenten als cartouches, siervazen en -bol. De gelijkvloerse verdiepingen, die elk in oorsprong een rondboogpoort in de eerste travee omvatte, werden naderhand voor winkelfunctie aangepast.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80704 (bouwvergunning 13.06.1921); dossier 80971 (bouwvergunning 12.08.1921).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerwoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72683 (Geraadpleegd op 09-07-2020)