Ensemble van winkel-woonpanden

Beschrijving

Als ensemble van twee winkel- woonpanden in 1921 (zie jaarstenen) opgetrokken volgens de plannen van architect G. Decock. Historiserende wederopbouwarchitectuur waarin vormentaal en ornamentiek refereren aan de renaissance en de barok. Voorgevels opgevat als tweeledige verhoogde halsgevels, met entresol en pilasterordonnantie.

Nummer 51 met natuurstenen parement, nadrukkelijke registerindeling, erker op uitgelengde bewerkte consoles, fantasievolle vormgeving van de bovenste vensterpartij en de bekronende vaaselementen, naast decor met wortelmotieven.

Nummer 53 getypeerd door het horizontale en verticale lijnenspel van de balusterbalkons en -leuningen, de kordons, het plattebanddecor, de pilasterbegrenzing aan de vensters; voorts cartouches en bladwerkmotieven in de spiegels en gebeeldhouwde haan als topbekroning. Recente, doorgetrokken winkelpui.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80455 (bouwvergunning 13.01.1922).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie