Hoekpand met woon- en handelsfunctie

Beschrijving

Afgeschuind hoekpand met de Jan Stasstraat, volgens de bouwvergunning van 1919 naar ontwerp van architect A. Stevens (Leuven) als handels-/woonpand heropgebouwd op een scherp toelopend hoekperceel. In totaal dertien traveeën en oorspronkelijk drie bouwlagen hoog, onder een afgesnuite zadelbedaking.

In 1935 eigendom van het Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond en ingehuldigd als "Studentenhuis Jef Vanden Eynde", naar de gelijknamige studentenleider en bezieler van het verbond (1879-1929): het pand werd hiervoor inwendig gedeeltelijk aangepast met onder meer een ruime gelagzaal op de eerste en secretariaat op de tweede verdieping. Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde het als Duits "Soldatenheim". In 1946 als zetel van de Leuvense elektriciteits- en gasmaatschappij Iverlek: het werd onder meer heringericht (architect J. Stevens) met bureau- en archieflokalen en verhoogd met een vierde bouwlaag, waarvoor de oorspronkelijke geajoureerde attiekaflijning diende te wijken. Vrij imponerende gevelarchitectuur met neo-Lodewijk XVI-uitzicht, uitgevoerd met een parement van blauwe hardsteen voor de benedenbouw en witte natuursteen voor de bovenbouw. Sterk verticaal, door Ionische pilasters geritmeerde bovenverdiepingen voorzien van getoogde en omlijste rondboogvensters, in gekoppelde opstelling en als bow window in de bredere en de afgesnuite hoektraveeën, karakteristieke Lodewijk XVI-detaillering voor de pseudo-leuningen en de balkonmarkeringen boven de oorspronkelijke privé-ingang. Nog grotendeels bewaarde originele arcadestructuur met geblokte pilasters op de begane grond.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossiers 78605/79017 (bouwvergunning 18.11.1919); dossier 105048 (bouwvergunning 25.09.1946).
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven, Bierstad door de eeuwen heen, Kessel-Lo, 1983, figuur 106.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven weleer. De Nieuwe Bovenstad: tussen "Statiestraat" en Tiensestraat, deel 2, Leuven, 1986, figuren 12 b, 13 a-b-c.
  • UYTTERHOEVEN R., Nostalgia Lovaniensis, Leuven, 2000, p. 96-97.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie