erfgoedobject

Handelspand

bouwkundig element
ID
72689
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72689

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelspand
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelspand
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ruim pand met imponerende voorgevel in wederopbouwstijl aan de Bondgenotenlaan en sobere achtergevel uitziend in de Lepelstraat. In 1921 door architect V. Créten geconcipieerd met woon-(studenten?)kamers op de bovenverdiepingen en winkelfunctie op de begane grond en de entresol.

Vanaf omstreeks 1923 betrokken door de (sport)kousenfabriek V. Cleynens-Smets. In 1932 door de Samenwerkende Vennootschap "Vlaamsch Huis" - die in datzelfde jaar werd gesticht - onder de benaming "Vlaamsch Huis Coutereel" omgevormd tot herberg, eethuis en vergaderruimte voor de Vlaamse verenigingen. Vanaf 1954-1955 huisvesting van het bekende studentenrestaurant "Alma I"; heden nagenoeg volledig in gebruik als kledingmagazijn.

Classicistisch geïnspireerd eclectisch gevelfront dat opvalt door zijn strak geritmeerde opbouw en zijn kleurstelling van blauwe hardsteen en witte natuursteen. Compositie met opeenvolgend pilaster- en penantengevelstructuur, een nadrukkelijke registerindeling voor de begane grond met ruime vitrines en smallere oorspronkelijke deurtraveeën en voor de entresol met overeenkomstige ordonnantie, waarin brede drielichten. Rechthoekige bovenvensters: de deurvensters centraal gemarkeerd door een doorlopend ijzeren balkon en in de zijtraveeën door Franse balkons. Voorts behouden origineel schrijnwerk en klassieke gevelbeëindiging met houten kroonlijst met klossen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80737 (bouwvergunning 23.05.1921).
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven weleer. De Nieuwe Bovenstad: tussen "Statiestraat" en Tiensestraat, deel 2, Leuven, 1986, figuur 11b.
  • UYTTERHOEVEN R., Nostalgia Lovaniensis, Leuven, 2000, p. 95.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Handelspand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72689 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.