erfgoedobject

Woonwinkelhuis

bouwkundig element
ID: 72691   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72691

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonwinkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan
    Deze bescherming is geldig sinds 04-06-2015

Beschrijving

Volgens de bouwvergunning van 1920 opgetrokken als winkel- woonhuis naar ontwerp van architect G. De Cock (zie de inscriptie op de begane grond). Verzorgd gevelfront met predominante neorégence-inslag die voornamelijk tot uiting komt in de vormgeving van de met blauwe hardsteen beklede begane grond: zie de typische venstervormen en omlijstingen, ornamenten op de hoekpilasters en de centrale sluitsteen die tevens als console fungeert voor het afgeronde balkon met decoratief ijzeren ajour. In de met witte natuursteen beklede bovenbouw, omlijste getoogde vensters en een horizontale articulatie door cordons en door het gelede hoofdgestel, onder een halsvormige bekroning met voluutafwerking.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79300 (bouwvergunning 11.06.1920).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Woonwinkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72691 (Geraadpleegd op 09-07-2020)