erfgoedobject

Burgerwoningen

bouwkundig element
ID
72694
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72694

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerwoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Initieel opgetrokken als twee burgerwoningen met enkelhuisopstand volgens de gemeenschappelijke bouwvergunning van 1921 en het ontwerp van de Leuvense architect G. De Cock (zie de inscriptie in nummer 84-84A), met drie bouwlagen + souterrain en elk twee traveeën onder mansardebedaking.

Gevelensemble in classicistisch geïnspireerde "wederopbouwstijl", met gecombineerde materiaalverwerking - blauwe hardsteen en witte natuursteen voor de benedenpartij, rode baksteen en witte natuursteen voor de bovenbouw - en een grosso modo gelijkaardige uitwerking met belijnende imitatiebanden en accentuering van de bredere venstertravee door pilasters of risaliet met hoekkettingen, Lodewijk XVI getinte balkons en doorgetrokken omlijstingen, nummer 84 met jaartal 1921 in de borstwering. Voorts gevarieerde venstervormen, typische ornamenten, dakvensters en oeils-de-boeuf. De aanpassing van de benedenbouw voor inbreng van winkelfunctie dateert in nummer 82 van 1964, in nummer 84 van 1973.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80497 (bouwvergunning 21.03.1921); dossier 118571 (bouwvergunning 09.07.1964); dossier 123318 (bouwvergunning 10.05.1973).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerwoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72694 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.