erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
72702
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72702

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan
    Deze bescherming is geldig sinds 04-06-2015

Beschrijving

Hoekpand en belendend rijhuis die samen volgens de bouwvergunning van 1922 werden opgetrokken naar ontwerp van architect A. Boelens (Brussel). Drie bouwlagen hoog en respectievelijk vijf + twee en één brede travee, onder een doorlopende zadelbedaking. De gevels, volledig bezet met witte natuursteen, refereren stilistisch aan het Franse classicisme, meer bepaald door de toepassing van een ingehouden Lodewijk XV- en XVI-vormentaal, zie de belijning door imitatiebanden, de kolossale pilasterritmering, de venstervormen en -omlijstingen, de ornamenten en de uitwerking van de ijzeren balkonleuningen. Het hoekpand, gebouwd als notariswoning en -praktijk, was oorspronkelijk enkel toegankelijk aan de Louis Melsensstraat via de ruime, huidige rondbogige koetsboogpoort: deze werd later geïncorporeerd in een stijlverwant uitbreidingspand; voorts was de begane grond enkel voorzien van vensters. In nummer 107 werd de begane grond gemoderniseerd, ter vervanging van initieel een winkelpui en rechter privé-ingang.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 81158 (bouwvergunning 19.06.1922).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72702 (Geraadpleegd op 17-04-2021)