Neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Drie neoclassicistische rijhuizen van drie bouwlagen en dito traveeën met enkelhuisopstand, daterend van na de eerste aanlegfase (1843-1844) van de Bondgenotenlaan, nummer 120 volgens archiefgegevens van 1882 naar ontwerp van J. Louckx. De vrij sobere, oorspronkelijk bepleisterde bakstenen lijstgevels, vertonen een typische opstand met in hoogte verkleinende registers, getoogde of rechthoekige bovenvensters, al of niet tot cordons doorgetrokken lekdrempels en centrale bel-etagebalkons.

Nummer 112 behield zijn geprofileerde omlijstingen en centraal entablementvenster en grotendeels ook zijn originele hardstenen pui. Behoudens de vernieuwde kroonlijst, werd een dakverdieping toegevoegd. Nummer 118 onderscheidt zich door zijn ietwat ruimere afmetingen, met souterrain en poort in de benedenbouw, geriemde omlijstingen met oren en bijkomende ijzeren leuningen op de bel-etage. In nummer 120 werd in een recente periode het souterrain omgevormd tot garage.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 35992 (bouwvergunning 12.06.1882).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie