Neoclassicistisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan

Beschrijving

Neoclassicistisch rijhuis naar ontwerp van J. Louckx (?) waarvoor de bouwvergunning dateert van 1880. Vier bouwlagen en vier traveeën en oorspronkelijk met enkelhuisopstand. Qua opbouw refereert de lijstgevel aan het type penantengevel uit het einde van de 18de eeuw: bepleisterde en beschilderde verticaliserende bovenbouw met verdiepte rechthoekige vensters, begane grond met parement van arduin en belijnd door imitatiebanden. Op de bel-etage in de twee middentraveeën een doorgetrokken gietijzeren balkon, in de zijtraveeën latere borstweringen mogelijk ter vervanging van oorspronkelijke dito leuningen. Voorts karakteristiek panelendecor op de bovenste bouwlaag en gevelbeëindiging door een klassiek hoofdgestel. De begane grond met rondboogpoort voorzien van een trapezoïdale sluitsteen en rechthoekig omlijste benedenvensters werd gedeeltelijk aangepast voor winkelfunctie.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 35992 (bouwvergunning 07.06.1880).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie