Gedateerd "AN/ 1922/ NO" in de bovenste borstweringen, ruim pand dat nagenoeg volledig werd heropgebouwd op een diep perceel, grenzend aan de Lepelstraat. Geconcipieerd met winkelruimten en privé-toegang op de begane grond en studentenkamers vanaf de entresol, en een achterliggende doorgang als verbinding met een aan de Lepelstraat (nummer 9) gesitueerd achtergebouw, dat boven de gelijkvloerse ateliers eveneens werd ingericht met studentenkamers, en in 1957 door architect P. Dhaeyer (Brussel) werd aangepast en met één bouwlaag verhoogd. Het gebouw aan de Bondgenotenlaan toont een vrij monumentale architectuur in een klassiek geïnspireerde eclectische stijl, met een opvallend contrasterende geveluitwerking. De hoge, met arduin beklede benedenbouw wordt gedomineerd door een nadrukkelijke registerindeling met gelijkvloerse puien - sinds 1939 met beneden verlaagde uitstalramen - en ingang tussen pilastergeleding en entresol met driedelige rondbooglichten in de bredere traveeën. Vanaf het gevelbrede balkon is de natuurstenen bovenbouw daarentegen getypeerd door een verticale lijnvoering door de penantengevelstructuur en de smalle, overwegend gekoppelde, rechthoekige vensters. Aan de Lepelstraat zijn de verspringende, sobere bakstenen achtergevels functioneel opgevat, met rechthoekige en kleinere, haast vierkante vensters en een brede centrale poort.
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis met studentenhuisvesting uit 1922 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72735 (geraadpleegd op ).