erfgoedobject

Notariswoning

bouwkundig element
ID
72738
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72738

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Volgens de bouwvergunning van 1922 heropgebouwd als notariswoning en -kantoor, naar ontwerp van architect A. Blomme (Elsene / Brussel). Drie bouwlagen en vijf traveeën onder mansardedak, met lijstgevel van baksteen met verwerking van arduin, boven een sokkel van witte natuursteen. Neo-Lodewijk XIV/XV getinte opstand met breed axiaal poortrisaliet en een vrij gedrukte, duidelijk afgelijnde benedenbouw. Effectvolle vormgeving met inkompoort in omlijsting met breed kwarthol beloop onder aansluitende uitgebogen erker met balkonbekroning en gevarieerde venstervormen met hoekblokkenomlijsting: rechthoekig beneden - in de laatste travee sinds 1974 ter vervanging van oorspronkelijk een deur -, segmentbogig en voorzien van een waterlijst op de bel-etage, met geknikte boogvorm op de bovenste verdieping. Opvallende elementen zijn verder het verfijnde ijzerwerk van de balkons, het klassieke decor met lekdrempelconsooltjes en spiegels, de karakteristieke dakvensters, het behouden schrijnwerk en de vlaggenmasten. Op het ruime en diepe perceel werd in de jaren 1974-1975 een roepzaal opgetrokken en werd de bijkomende toegang zijde Maria-Theresiastraat (nummer 97) overbouwd.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79967 (bouwvergunning 21.04.1922); dossier 123454/7521 (bouwvergunning 31.01.1974 en 22.04.1974).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Notariswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72738 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.