Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan

Beschrijving

Door architect Th. Van Dormael in eclectische stijl ontworpen in 1908, behoort dit pand tot het type voornamer burgerhuis, opgetrokken met drie bouwlagen en drie traveeën in dubbelhuisopstand, onder zadelbedaking. Met zijn enigszins asymmetrische compositie door het bredere en hoger uitlopende vensterrisaliet, getuigt de gevel qua vormgeving en detaillering van een eclectische combinatie van laatgotische en renaissance-invloeden. Kenmerkend is het picturale materialengebruik: een met witte natuursteen doorspekte en gelede baksteenbouw boven een arduinen sokkelvormende onderbouw met bossage, oorspronkelijk voorzien van keldergaten doch recent voor handelsfunctie opengewerkt als souterrain. Typisch zijn verder nog de korfbogige en rechthoekige vensters in hoekblokkenomlijsting onder overspannende booglijsten en I-balken, het florale sgraffitodecor in de verdiepte boogvelden en borstweringen, de elegante deuromlijsting met colonnetverdeling in het bovenlicht en de versneden tuitvormige geveltop met bekronend smeedijzeren sierelement. Nog bewaard houten raamwerk.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 70174 (bouwvergunning 20.07.1908).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie