Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan

Beschrijving

Dubbelhuis van drie bouwlagen en vier traveeën onder mansardebedaking, mogelijk hersteld zo niet heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog.

Eclectische gevelopstand met typerend contrastrijk materialengebruik - rode en gesinterde baksteen, witte natuursteen en blauwe hardsteen - en een fantasierijke interpretatie van de neoclassicistische vormentaal. Dominerend verticaal gevelritme door de pseudo-pilastervormige hoekbegrenzing links, de brede risalietpartij, de gevelhoge rondbogige vensternissen in de bovenbouw, de doorgetrokken vensteromlijstingen en de met een dakvenster verhoogde derde travee. Voorts karakteristieke ornamentiek toegepast in de borstweringen, het ajour van de ijzeren balkonleuningen, de entablementomlijstingen en bekroningen van deur en dakvenster. Nog bewaard schrijnwerk. Kelderverdieping inmiddels voor winkelfunctie aangepast tot souterrain.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 104237 (bouwvergunning 03.10.1945).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie