Warenhuis Uniprix

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Warenhuis Uniprix

Beschrijving

Op een geknikt en versmallend perceel in het binnenblok Diestsestraat / Rector De Somerplein als warenhuis "Uniprix" in 1949 opgetrokken naar ontwerp van architect A. Dautzenberg (Brussel), ter plaatse van het vroegere warenhuis "Grands Magasins du Printemps" van 1921 dat geteisterd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Drie bouwlagen, aan het Rector De Somerplein echter met een bijkomende terugwijkende bouwlaag.

Monumentale, negen traveeën brede opstand aan de Diestsestraat: klassiek geïnspireerde bakstenen bovenbouw opgevat als een penantengevel, met verdiepte vensters met metalen roedeverdeling en smeedijzeren leuningen binnen natuurstenen omlijstingen, een middenpartij in risalietvorm en een kroonlijst met klossen als gevelaflijning. Deels behouden pui met witte marmerbezetting, onder geprononceerde luifel. Brede poorttoegang uiterst links. Vijf traveeën brede gevel aan het Rector De Somerplein met volume-uitbouw over drie bouwlagen, geconcipieerd met een skeletstructuur die ter hoogte van de tweede bouwlaag nisvormig is onderbroken. Eveneens deels behouden pui. Typerende vlaggenmasten.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 15 (bouwvergunning 22.02.1949); dossier 106.770 (bouwvergunning 17.06.1949).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie