erfgoedobject

Winkelhuizen in wederopbouwstijl

bouwkundig element
ID
72771
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72771

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee rijhuizen in wederopbouwstijl, die volgens een bouwtoelating van 1922 samen werden ontworpen door architect G. Decock en op het ontwerp respectievelijk voorzien werden van een winkel- en horecapui, die inmiddels echter zijn verbouwd.

Nummer 61 valt op door zijn stijlvolle, volledig met natuursteen beklede halsgevel. Vormentaal en ornamentiek, meer bepaald de kolossale pilasterritmering met wortelmotieven, de rondbogige venstervormen en boogvelden met cartouches en de afwerking van de geveltop met gebroken fronton, festoenen, chûtes en siervaas, refereren aan de renaissance en barok.

Het met drielichten opengewerkte en overvloedig met arduin verwerkte bakstenen gevelfront van nummer 63 kreeg een laatbarok geïnspireerd netwerkdecor en een gecombineerde voluutvormige en getrapte topafwerking met overhoekse toppilaster onder sierbol.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79346 (bouwvergunning 22.05.1922).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuizen in wederopbouwstijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72771 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.