erfgoedobject

Winkelhuizen in wederopbouwstijl

bouwkundig element
ID: 72771   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72771

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee rijhuizen in wederopbouwstijl, die volgens een bouwtoelating van 1922 samen werden ontworpen door architect G. Decock en op het ontwerp respectievelijk voorzien werden van een winkel- en horecapui, die inmiddels echter zijn verbouwd.

Nummer 61 valt op door zijn stijlvolle, volledig met natuursteen beklede halsgevel. Vormentaal en ornamentiek, meer bepaald de kolossale pilasterritmering met wortelmotieven, de rondbogige venstervormen en boogvelden met cartouches en de afwerking van de geveltop met gebroken fronton, festoenen, ch├╗tes en siervaas, refereren aan de renaissance en barok.

Het met drielichten opengewerkte en overvloedig met arduin verwerkte bakstenen gevelfront van nummer 63 kreeg een laatbarok geïnspireerd netwerkdecor en een gecombineerde voluutvormige en getrapte topafwerking met overhoekse toppilaster onder sierbol.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79346 (bouwvergunning 22.05.1922).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuizen in wederopbouwstijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72771 (Geraadpleegd op 09-07-2020)