erfgoedobject

Hoekpand De Klok

bouwkundig element
ID
72773
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72773

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand De Klok
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand De Klok
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In de hoofdtravee vermeld als "DE KLOK". Beeldbepalend afgeschuind hoekpand dat in 1916 werd opgetrokken in neo-Vlaamsrenaissance-stijl en op de linkse hoekimpost gesigneerd is: "C. GOEMANS - BOUWKUNDIGE". Drie bouwlagen hoog en drie + één + drie traveeën, onder een gecombineerde zadelbedaking. Typerende gevelopstand met picturaal materiaalgebruik - combinatie van rode baksteen, blauwe hardsteen en witte natuursteen - en karakteristiek decor. Geleding door omlopende muurbanden, cordons en hoger opgetrokken risalietpartijen: in de brede hoektravee gemarkeerd door verbonden entablementvensters onder gebroken fronton als bekroning en door een halsvormig dakvenster met elegante vierkante houten torenbekroning; risalieten van de zijgevels eindigend op een klokvormige toppen, aan de Diestsestraat in het gevelontwerp voorzien van een bekroning met jaartal 1914, en extra geaccentueerd door een bow window met sierlijke colonnetverdeling onder een heden vernieuwde aflijning. Verder typische ornamenten als diamantkopstenen, sierbollen en cartouches met inscripties: "HIER WAS DEN DADELBOOM – HIER WAS LINTER – HIER WAS DEN SCHARNIER". Voorts rechthoekige bovenvensters onder ontlastingsboog, vernieuwd schrijnwerk en een nog behouden prominente houten kroonlijst met dropmotieven en sierconsoles. Winkelpui gevat in een korfboogarcade en privé-ingang in de voorts blinde uiterste travee aan de Pierre Joseph Van Benedenstraat.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 77168 (bouwvergunning 13.07.1916).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekpand De Klok [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72773 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.