Winkel- woonhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel- woonhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie winkel- woonhuizen

Beschrijving

Historiserende wederopbouwarchitectuur samengesteld uit drie winkel- woonhuizen met gevels gekenmerkt door stijlkarakteristieken ontleend aan de barok.

Nummer 84 en 86 zijn fantasierijke interpretaties van classicerende barokgevels, ontworpen door architect C. Goemans en respectievelijk in de borstwering van de tweede bouwlaag en in het aflijnend entablement gedateerd 1916. Halsgevels met gevelhoge Ionische en Dorische hoekpilasters en nadrukkelijke cordongeleding. Rechthoekige drielichten - in nummer 86 rondbogig op de bovenste bouwlaag - met gelijkaardige deelpilasters en voorzien van opeenvolgend gebogen en rechte balusterbalkons. Behouden puiomlijstingen met geblokte rechtstanden onder I-balken.

Nummer 88. Gedateerd "ANNO / 1917" in cartouches ter hoogte van de bovenste bouwlaag en op de rechtse hoekpilaster beneden gesigneerd "C. GOEMANS", halsgevel met bijzonder picturaal effect door gebruik van geelachtige baksteen voor het parement en blauwe hardsteen voor het lijstwerk. Geordonneerde, classicerend laatbarok geïnspireerde opstand met ritmerende kolossale pilasters met Korinthisch kapiteel, balusterleuningen en zwaar entablement onder de uitgewerkte topconstructie met boogfronton en siervazen. Bewaarde winkelpui: middeningang tussen vitrines met afgeronde beglazing en flankerende geringde pilasters.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie