erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
72780
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72780

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In zijn huidige vorm breedhuis met ontpleisterde bakstenen lijstgevel, drie bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak. De oudere kern van slechts twee bouwlagen hoog, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, is duidelijk zichtbaar en getypeerd door steekboogvensters in een zandstenen bandomlijsting met geprofileerde dagkanten en trapezoïdale sluitsteen. In de loop van de eerste helft van de 19de eeuw werd het pand met een bijkomende bouwlaag verhoogd en voorzien van gelijkaardige venstervormen in een vlakke bakstenen omlijsting. Vernieuwde kroonlijst en verbouwde begane grond.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72780 (Geraadpleegd op )