Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Breedhuis op de oude rooilijn, drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak, te dateren einde 18de eeuw. Gerestaureerde baksteenbouw met verwerking van blauwe hardsteen voor het lijstwerk en de afwerking van de begane grond. Laatclassicistische gevel met kenmerkende penantenstructuur, voorheen bepleisterd. Verdiepte opeenvolgend rechthoekige en nagenoeg vierkante bovenvensters in een geriemde omlijsting, op de hoofdverdieping voorzien van een smalle trapezoïdale sluitsteen. Belijnde begane grond met behoud van de vroegere indeling, deels echter aangepast voor winkelfunctie. Rechtse zijgevel met vlechtingen gedeeltelijk zichtbaar sinds de naoorlogse wederopbouw van het belendende nr. 96 op terugwijkende rooilijn. Op de hoek ter hoogte van de tweede bouwlaag een bronzen reuzentafereel ontworpen door J.P. Mommens.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie