erfgoedobject

Reeks stadswoningen

bouwkundig element
ID
72783
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72783

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Reeks stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Reeks van drie stadswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Reeks van drie bouwlagen hoge en twee traveeën brede breedhuizen met neoclassicistische lijstgevels, die in hun huidig voorkomen resulteren van aanpassingen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Met schijnvoegen bepleisterde opstanden met rechthoekig omlijste vensters in een opwaarts verkleinende ordonnantie, onder houten kroonlijsten met klossen.

Nummer 99, dat eertijds twee bouwlagen telde en voorzien was van een tuitgevel, werd in 1885 naar ontwerp van architect J. Vingeroedt aangepast met een zelfde opstand als het linkse pand van nummer 101, waarmee het een ensemble vormde met doorlopend zadeldak en twee gelijkvloerse winkelpuien. Het hogere hoekpand van nummer 101, onder mansardebedaking, resulteert van de ophoging in de jaren 1885-1887 van de vroegere mezzanino. Heden zijn de gelijkvloerse verdiepingen totaal verbouwd, deels als één omlopende winkelpui. De zijgevel is blind boven het uitstalraam, voorts met rechthoekige vensters in drie traveeën, op de begane grond beluikt. Belendende eenlaagse, deels verankerde annexen aan de Sint-Maartensstraat.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 43473 (bouwvergunning 30.03.1885); dossier 47191 (bouwvergunning 10.11.1887).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Reeks stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72783 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.