Samenstel van drie winkelhuizen

Beschrijving

Samenstel van drie panden volgens L-vormige inplanting, twee bouwlagen en voorheen elk twee traveeën onder een doorlopend gecombineerd zadeldak, nr. 100 begrensd door een getrapte zijtopgevel. Wellicht traditionele kern die opklimt tot de 17de eeuw en werd aangepast in de 19de en 20ste eeuw. Verankerde bepleisterde lijstgevel met rechthoekige vensters voorzien van hardstenen lekdrempels, recent gedicht in nr. 102. Volgens archiefgegevens in de jaren 1830-1840 nog met enkelhuisopstand in spiegelbeeldschema: begane grond heden ingenomen door gevelbrede winkelpuien, nr. 100 met een neoclassicistisch getint eclectisch uitzicht. Karakteristieke houten puntvormige dakkapellen in nrs. 100 en 102, overluifeld laadvenster in nr. 104.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, doss. 10956 (bouwverg. 05.06.1838); doss. 4808 (bouwverg. 15.02.1844).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie