In 1675 eigendom van het nabijgelegen Sint-Malderuscollege in de Sint-Maartensstraat en vermeld als "Den Pynappel". Diephuis met twee bouwlagen en drie traveeën onder zadelbedaking met gecombineerde haakse en parallelle nok en in de gevel gedateerd 1704 door middel van jaarstenen. Verhoogde halsgevel, vermoedelijk opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, doch heden bepleisterd en gemarkeerd door de bewaarde ankers met kram en krul. Bovenverdieping met aangepaste voormalige kruiskozijnen en een centrale gevelsteen waarop de huisnaam is afgebeeld. Barok geïnspireerde geveltop met getrapte (drie treden) eerste geleding die wordt afgelijnd door een geprofileerde waterlijst: het drielicht omvat een korfboogvormig middenvenster met booglijst op imposten en sluitsteen onder een geprofileerde druiplijst en kleinere rechthoekige vensters aan weerszij, alle met kwarthol profiel aan de dagkanten. De geveltop met gelijkaardig rechthoekig luik en balkgat wordt begrensd door voluten en is bekroond door een driehoekig fronton met sierbol. De begane grond werd volledig verbouwd.
MEULEMANS A., Oude Leuvense straten en huizen. De Diestsestraat, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring voor Leuven en omgeving, jaargang 10/2, 1970, p. 103-104.
Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)