Stadswoning Huidevettery

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Huidevettery

Beschrijving

"Huidevettery" volgens de verweerde inscriptie op de vensterborstwering. Smal, drie bouwlagen hoog diephuis onder steil zadeldak, waarvoor de bouwvergunning van 1893 en het ontwerp blijkbaar enkel betrekking hebben op de herbouw van de voorgevel op terugwijkende rooilijn, met uitgebouwde - heden echter samen met nummer 111 aangepaste - begane grond op bestaande rooilijn. In de top 1892 gedateerd, één travee breed risalietvormend gevelfront in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Karakteristiek coloristisch materiaalgebruik - namelijk rode baksteen, witte natuursteen en blauwe hardsteen - naast een uitbundige vormgeving met speklagen, gestapelde vensters onder uitgewerkte hoofdgestellen, een tweeledige halsvormige geveltop met geprononceerde druiplijst en driehoekig fronton, en typische ornamenten als diamantkoppen, punt- en wortelmotieven, bolornamenten en topstukken. De huisnaam zou verwijzen naar een hier eertijds gevestigd huidevetterijbedrijf(?).

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 54054 (bouwvergunning 13.04.1893).
  • MEULEMANS A., Oude Leuvense straten en huizen. De Diestsestraat, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring voor Leuven en omgeving, jaargang 10/2, 1970, p. 104.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie