Stadswoning het Eeckoriken

Beschrijving

Volgens A. Meulemans stond dit pand in 1675 vermeld als "het Eeckoriken" en was het toen eigendom van de Staten van Brabant. Smal, vermoedelijk traditioneel diephuis met twee bouwlagen en twee traveeën onder een steil zadeldak, dat minstens opklimt tot de 17de, wellicht zelfs tot de 16de eeuw. Trapgevel (5 treden + topstuk), heden met schijnvoegen gecementeerd, met muurankers met kram en krul en aangepaste bovenvensters met lekdrempels: rechthoekig op de bovenverdieping, korfboogvormig onder de hijsbalk in de top. Volledig verbouwde begane grond, samen met nummer 109.

• MEULEMANS A., Oude Leuvense straten en huizen. De Diestsestraat, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring voor Leuven en omgeving, jaargang 10/2, 1970, p. 104.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie